Zelf verkopen of toch een makelaar?

Hoe gebruikelijk het was om de verkoop van je huis te regelen via een makelaar, is daar nu een verandering in de trend. Mensen verkopen steeds vaker zelf. Maar wat is nou het best? Daarom in deze blog: zelf verkopen of toch een makelaar inschakelen?  

Zelf verkopen

Volgens de Nederlandse wetten, heb je geen diploma nodig om jezelf makelaar te noemen. Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om zelf te bemiddelen op het gebied van de verkoop (of verhuur) van woningen en ander vastgoed. Kortgezegd: je mag je huis verkopen zonder hiervoor een gediplomeerde makelaar in te schakelen.

Wanneer je zelf gaat verkopen, is het verstandig om eerst te kijken naar hoeveel je woning waard is. Je kan dit laten doen door een taxateur, maar er zijn diverse websites op internet te vinden waar je gratis een indicatie aan kan vragen.

Daarnaast wil je natuurlijk dat potentiële klanten jouw website kunnen vinden. Deel je huis bijvoorbeeld op social media en vraag je vrienden het bericht te delen. Ook kan je je huis op internet plaatsen, sommige websites vragen hier wel geld voor. 

Verkoopmakelaar

Wil je je huis laten verkopen door een makelaar? Dan zal je een verkoopmakelaar moeten zoeken. Een verkoopmakelaar helpt je bij alle stappen in het traject en kan je adviseren over vraagprijzen, maar ook over hoe je het best foto’s van je huis kan maken en dergelijke.

Een verkoopmakelaar mag volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs) binnen een verkoop niet ook de aankoopmakelaar zijn. Dat houdt in dat als de makelaar jouw huis verkoopt, hij niet ook mag optreden als makelaar van anderen die het huis willen kopen. Dit voorkomt dat verschillende partijen en belangen tegen elkaar opgezet worden.

Voordelen

Beide opties hebben verschillende voordelen. Zelf verkopen is legaal en zal je dus niet in de problemen brengen. Daarnaast scheelt het je een hoop in de kosten. Aan de andere kant heeft een verkoopmakelaar veel expertise en zal hij je huis wellicht sneller kunnen verkopen dan jij dat zelf kan.

Wij wensen je in ieder geval veel succes, bij het maken van het keuze en bij de verkoop van je huis!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een makelaar? Kijk dan op de website van Makelaar de Boer. Zij staan direct voor je klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *