Een makelaar: overbodig of handig?

Iedereen heeft er weleens van gehoord: een makelaar. Hij heeft iets te maken met het kopen of verkopen van een huis. Maar wat doet een makelaar nu precies, en waar moet je goed op letten als je een makelaar wil inschakelen?

Wat doet een makelaar?

De makelaar Breda is er om te helpen bij de aankoop of verkoop van een huis. De rol van de makelaar is vooral die van adviseur: wat is een goede prijs om te vragen voor het huis? Welke extra’s wil je bij het kopen van het huis?
Daarnaast levert de makelaar veel informatie. Zo weet de makelaar wanneer je het huis opgeleverd krijgt en of het altijd goed is onderhouden of veel werk vraagt. De makelaar is verplicht om altijd de juiste informatie hierover te geven.
Ook vertelt de makelaar welke regels er zijn bij het kopen of verkopen van je huis.

Welke soorten makelaars zijn er?

De meest bekende soort makelaar is de aankoopmakelaar. Deze helpt en adviseert bij het willen kopen van een huis. Ook kun je een verkoopmakelaar inschakelen. Met behulp van deze makelaar wordt de waarde van het huis geschat en komt het in de markt terecht, waarbij de makelaar probeert het zo snel mogelijk te verkopen.
Andere soorten makelaars die je weleens tegenkomt zijn bijvoorbeeld de verhuurmakelaar: deze richt zich op het bemiddelen bij de huur en verhuur van een huis.
In de sportwereld kom je de spelersmakelaar tegen. Hij is zaakwaarnemer voor bijvoorbeeld een profvoetballer en adviseert bij deze keuzes rondom transfers.

Waar moet je op letten bij het inzetten van een makelaar?

Een makelaar inschakelen is niet verplicht! Je kan ook zelf je huis kopen of verkopen. Belangrijk is het dan wel om goed op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving.
Als je kiest voor een makelaar betaal je courtage. Dit is een percentage van het bedrag waarvoor je je huis koopt of verkoopt. Hier haalt de makelaar een deel van zijn inkomsten uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *